Rozpowszechnianie bakterii cz. 5

Charakter gleby, mianowicie jej własności chemiczne i fizyczne również wielki mają wpływ na zawartość bakterii: najmniej bakterii znajdujemy w glebach mokrych, kwaśnych – odwodnione, dodatek wapna, jak wykazały odpowiednie badania , zwiększa ilość bakterii w tego rodzaju glebach. Ilość bakterii w ziemi uprawnej, jak przypuszczać należy na zasadzie najświeższych w tym kierunku doświadczeń, zależną jest w wielkiej mierze od gatunku rośliny, uprawianej na danym polu. Przytoczę w tym względzie rezultaty ostatnich badań czeskiego profesora Stokłosy: na trzech poletkach zasiewał on na zmianę buraki, jęczmień i koniczynę, po każdym sprzęcie badał ilość bakterii w ziemi. Okazało się, że ziemia po burakach zawiera 1 gramie przeciętnie 3 – 5 milionów zarodków, przy jęczmieniu ilość bakterii spadła do 1 – 2 milionów, po zbiorze koniczyny natomiast podniosła się bardzo znacznie, bo od 7 – 8 milionów w 1 gramie. Pranie próby odbywało się z zachowaniem wszelkich ostrożności co rok w miesiącu czerwcu i zawsze w jednakiej głębokości.

Przeciętna temperatura roczna, jak też stan pogody również nie pozostaje bez wpływu na ilość bakterii w ziemi; najbardziej sprzyjają ciepłe i wilgotne lata, wzmagające rozwój bakterii.

One Response to “Rozpowszechnianie bakterii cz. 5”
  1. Reklama says: