Rozpowszechnianie bakterii cz. 2

Co się tyczy gatunków, występujących w powietrzu, to należą one przeważnie do grupy ziarniaków i niektóre odznaczają się własnościami chorobotwórczymi. Trafiają się jednak również i postacie pałeczkowate, a Cornet pierwszy stwierdził obecność w powietrzu laseczek gruźlicy. Dla rolnictwa, w ścisłym pojęciu, obecność bakterii w powietrzu ma znaczenie o tyle, że mogą tu być gatunki, powodujące zakaźne choroby roślin lub zwierząt domowych.

W wodzie występują bakterie dość licznie, lecz i tu warunki miejscowe oraz natura i pochodzenie wody odgrywają dużą rolę. W sadzawkach, stawach, a więc w wodach stojących – ilość bakterii jest liczniejsza, toż samo w rzekach lub kanałach, przepływających przez miejscowości bardziej zaludnione. Ilość bakterii w wodzie mało zanieczyszczonej wynosi od 600,000 do 2,000,000 w jednym metrze sześciennym, w razie dużego zanieczyszczenia ilość ta sięga kilkudziesięciu milionów.

Kontenerowy wywóz odpadów

Woda, która przeszła przez grube pokłady ziemi, zawiera zazwyczaj mało bakterii, ziemia bowiem odgrywa tu rodzaj filtru, zatrzymującego bakterie, dla tego też wody „zaskórne” lub źródlane zwykle zawierają bardzo nieznaczną ilość tych drobnoustrojów; studnie jednak, znajdujące się w pobliżu miejsca, gdzie materia organiczna nagromadzoną jest w większej ilości, jak np. w pobliżu cmentarzy, targowisk, mogą zawierać znaczniejszą ilość bakterii, często nawet chorobotwórczych, Ilość bakterii w wodzie zależną jest od temperatury, stąd też w locie ilość ta jest większą niż w zimie. Spotykane w wodzie bakterie należą przeważnie do postaci laseczkowatych.

Kontenerowy wywóz odpadów