Bakterie roślin motylkowych cz. 7

Aby dać pojęcie, jak wielkie mają znaczenie rośliny motylkowe w ekonomii pokarmów azotowych, przytoczę tu dane, podane przez Schneidewinda: mieszanka z bobiku, wyki i grochu, uprawiana przez 7 lat jako między plon nagromadziła w ziemi na hektar przeciętnie 118 kg. azotu.

Taką jest teoretyczna strona asymilacji azotu  przez rośliny motylkowe; jeśli weźmiemy pod uwagę, że użycie tych roślin na nawóz zielony prócz wzbogacania roli w azot wpływa również bardzo dodatnio na jej chemiczne, fizyczne i biologiczne własności głównie mianowicie – przez dostarczenie próchnicy, a zrozumiemy przyczynę coraz to szerszego stosowania uprawy tych roślin zwłaszcza na gruntach lekkich.

Co się tyczy praktycznych wskazówek, tyczących się uprawy roślin motylkowych, to najnowsze spostrzeżenia w tym względzie tyczą się przede wszystkim nawożenia pod rośliny motylkowe pomocniczymi środkami nawozowymi. Liczne doświadczenia stwierdzają, że użycie tu nawozów fosforowych znakomite zawsze daje rezultaty, łubin jedynie nie opłaca tego wydatku, posiada zdolność łatwego rozpuszczania związków azotowych, w ziemi zawartych, dla innych roślin niemal zupełnie niedostępnych; niemniej dodatnio na rozwój roślin motylkowych oraz gromadzenie przez nie azotu wpływa kainit; co się tyczy wapna, to korzystnie ono oddziaływa zwłaszcza przy jednoczesnym zadaniu kainitu.

One Response to “Bakterie roślin motylkowych cz. 7”
  1. Reklama says: