Bakterie roślin motylkowych cz. 3

Temperatura sprzyjająca rozwojowi tych bakterii waha się między 10 a 40 stopniami C. Przy hodowaniu sztucznym giną ono w temperaturze około 60, dopóki jednak znajdują się w brodawce korzonkowej, a zatem w warunkach naturalnych, znoszą ogrzewanie do 90 – 95 C. przez przeciąg pięciu minut. Żyć one mogą zarówno w słabo kwaśnym jak i w słabo alkalicznym środowisku. Przy czym wapno wpływa bardzo dodatnio na ich rozwój, wzmagając zdolność rozrodczą bakterii korzonkowych i powodując przez to obfito powstawanie brodawek na korzeniach roślin motylkowych.

Węgiel czerpią „bakterie korzonkowe”, podobnie jak większość bakterii, ze związków organicznych, których, w warunkach normalnych, dostarcza im roślina żywiciel, poza nią próchnica gleby.

Dzięki badaniom Beijerinck’a, Frank’a, a zwłaszcza Prażmowskiego zbadanym został również dokładnie proces powstawania brodawek korzonkowych oraz mechanizm przyswajanie azotu wolnego. W każdej niemal glebie znajdują się „bakterie korzonkowe”. Z chwilą, gdy zetkną się te bakterie z włoskami korzonkowymi rośliny strączkowej, czemu sprzyja bardzo odpowiednia wilgotność roli, zostają wchłonięte przez nie.