Bakterie jako organizmy cz. 14

Z powyższego szkicu dowiedzieliśmy się, jak te lub inne czynniki zewnętrzne wpływają na te lub inni odmiany bakterii i gdyby w danym środowisku, czy to w ziemi czy w nawozie, w organizmie zwierzęcym lub roślinnym występowała jedna jedynie grupa bakterii, wtedy łatwo byłoby przewidzieć, jakie warunki najodpowiedniejszymi byłyby dla wzmożenia lub stłumienia jej rozwoju, nie należy jednak zapominać, że zwykle bywa inaczej: najczęściej spotykamy się z najrozmaitszymi grupami bakterii, operującymi w tym samem środowisku; obok tlenowców spotykamy beztlenowce, obok tych, które czerpią węgieł jedynie z rozkładu materii organicznej, widzimy takie, które posługują się w tym celu jedynie wolnym kwasem węglowym powietrza itd.; jednym słowem mamy zwykle do czynienia z całym, że tak się wyrażę, społeczeństwem bakterii, poszczególne grupy którego są w pewnej między sobą zależności, walczą z sobą lub też wzajemnie sobie pomagają; oczywiście walka ta lub sojusz ma charakter jedynie fizjologiczny.

bramy Piła

Ciekawe nadzwyczaj są to rzeczy, nie tu jednak miejsce do ich detalicznego roztrząsania, poprzestanę więc jedynie na przytoczeniu paru najbardziej jaskrawych przykładów w celu lepszego wyjaśnienia tej zależności.

bramy Piła